ΕΚΤΑΚΤΟ - Έναρξη Γεώτρησης την Τετάρτη στην Κυπριακή ΑΟΖ – Ευθείες απειλές πολέμου από Ρ.Τ.Ερντογάν-Μ.Γιλντιρίμ

Στο κόκκινο η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς με δύο NAVTEX που εξέδωσε το μεσημέρι η Λευκωσία δίνεται και το τελευταίο τυπικό πράσινο φως για την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 στο κοίτασμα Ονησίφορος καθώς το πλωτό γεωτρύπανο WEST CAPELLA πλέει ήδη νότια της Κρήτης με ισραηλινή κάλυψη.

Αναμένεται να φθάσει στο σημείο της γεώτρησης τα ξημερώματα της Τέταρτης.

Σύμφωνα με την NAVTEX 258/17, οι κυπριακές αρχές αναγγέλλουν την έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων για διάστημα 3 μηνών στην περίμετρο 5 ν.μ. από το σημείο 33 13.272N 031 59.684 E όπου και θα τρυπήσει το WEST CAPELLA αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσδεσης και σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με τη NAVTEX, για λόγους ασφαλείας καλούνται όλα τα πλοία να αποφύγουν να εισέλθουν στην αναφερθείσα περιοχή.

Ταυτόχρονα εκδόθηκε και η NAVTEX 257/17, με την οποία ανακοινώνεται ότι στο σημείο 33 13.272 N 031 59.684 E θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση από το πλοίο WEST CAPELLA από τις 12 Ιουλίου και κηρύσσεται Ζώνη Ασφάλειας 500 μέτρων περιμετρικά από το σημείο που θα «δέσει» το WEST CAPELLA. Επισημαίνεται επίσης ότι απαγορεύεται η είσοδος στην συγκεκριμένη περιοχή για οποιοδήποτε λόγο.

Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην Άγκυρα η οποία και σήμερα κορύφωσε τις απειλές εναντίον της Κύπρου και των πετρελαϊκών εταιριών που έχουν εμπλακεί στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα έχει απειλήσει ότι θα λάβει μέτρα ώστε να «προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα και εκείνα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», πάρα το γεγονός φυσικά ότι το Οικόπεδο 11 βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ, εκεί που ούτε η Τουρκία μπορεί να έχει βλέψεις, ούτε φυσικά νομιμοποιείται το ψευδοκράτος να αμφισβητεί την κυριαρχία και την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να μην ακολουθούν τις ανεύθυνες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς γιατί θα χάσουν τη φιλία της Τουρκίας προειδοποίησε τους ενεργειακούς κολοσσούς που συμμετέχουν στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε το γεγονός ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρείες γίνονται μέρος των ανεύθυνων μέτρων των Ελληνοκυπρίων. Θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να χάσουν ένα πολύτιμο φίλο όπως η Τουρκία», τόνισε ο Erdogan, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τις εταιρείες αυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία στις συνομιλίες για το Κυπριακό την περασμένη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έγιναν στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη από το βήμα του οποίου είχε επιτεθεί κατά της Κύπρου και ο Τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε, από την πλευρά του, πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στους Τουρκοκύπριους, καλώντας τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Οι δηλώσεις Edogan-Yildirim έρχονται σε κρίσιμη στιγμή για δύο λόγους: αφενός λόγω της κατάρρευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό αφετέρου λόγω του ότι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο η εξέδρα με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Η εξέδρα έχει ως δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Πριν από την άφιξη της εξέδρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAVTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα.

Οι δύο NAVTEX

10 0600 UTC JUL 2017
JRCC LARNACA/CYPRUSRADIO NAV WRNG NR 258/17

EXPLORATION ACTIVITIES WILL TAKE PLACE FROM 12 JUL 2017
FOR A PERIOD OF THREE (3) MONTHS WITHIN A CIRULAR AREA
RADIUS OF 5NM FROM THE POSITION 33 13.272N 031 59.684 E

FOR SAFETY REASON ALL SHIPS ARE STRONGLY ADVICED TO
AVOID ENTERING THE AFOREMETIONED AREA.

JRCC LARNACA/CYPRUSRADIO/5BA
NNNN
————————————————————————————
10 0600 UTC JUL 2017
JRCC LARNACA/CYPRUSRADIO NAV WRNG NR 257/17

DRILLING OPERATION IN PSN 33 13.272 N 031 59.684 E
BY DRILLING SHIP WEST CAPELLA FROM 12 JUL 2017.
A SAFETY ZONE OF 500METERS FROM ANY POINT OF THE OUTER
END OF WEST CAPELLA IS ESTABLISHED. THE ENTERING IN THE
ABOVE AREA IS PROHIBITED FOR ANY REASON.

JRCC LARNACA/CYPRUSRADIO/5BA

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι