Το πρώτο πείραμα Αχρήματης Κοινωνίας σε εφαρμογή [Βίντεο]

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν πως μια πόλη χωρίς λεφτά, πολιτική ή θρησκεία μπορούσε να υπάρξει μόνο σε παλαιότερες εποχές. Στην πραγματικότητα όμως μια τέτοια πόλη υπάρχει στη σημερινή εποχή. Αυτή η κοινωνία είναι αποκομμένη από τις παραδοσιακές κοινωνίες, αναζητώντας κάτι καλύτερο.

Πρόκειται για την πόλη Auroville. Η Auroville (Πόλη της Αυγής) είναι μια πειραματική κοινότητα η οποία βρίσκεται κατά το πλείστον στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού της Ινδίας, ειδικότερα στη συνοικία Βιλουπουράμ (Viluppuram) της πόλης Ταμίλ, καθώς και σε ορισμένα μέρη του Πουντουτσερί της Νότια Ινδίας.

visitors center

Ιδρύθηκε το 1968 από την πνευματική καθοδηγήτρια Μίρα Αλφάσα (Mirra Alfassa),η οποία αποκαλείται και ως «μητέρα», και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ρότζερ Ένγκερ (Roger Anger).

Όπως δηλώνει η ίδια η Αλφάνσα σε προσωπικό της μήνυμα το 1965, η Auroville έχει ως σκοπό να γίνει μια παγκόσμια πόλη όπου άντρες και γυναίκες από όλες τις χώρες έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν εν ειρήνη και προοδευτική αρμονία, ανεξαρτήτου δόγματος, πολιτικής και εθνικότητος. Η πόλη αυτή λειτουργεί χωρίς θρησκεία ή χρήμα ενώ οι κάτοικοί της για της συναλλαγές τους πληρώνουν με μια ηλεκτρονική κάρτα την Aurocard.

Παρόλα αυτά, παρατηρώντας την πόλη αυτή, ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκε όπως φαίνεται δεν είναι για να ζουν οι άνθρωποι αρμονικά μεταξύ τους αλλά ως ένα πρότυπο δελεασμού της ανθρωπότητας προς την πραγματοποίηση της αχρήματης κοινωνίας όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αυτό φαίνεται ήδη από την δημιουργό αυτής της πόλης, την Μίρα Αλφάσα, που ήταν Εβραία μυστικίστρια η οποία άνηκε σε πολλές σέκτες καθώς και στη θρησκεία της Νέας Τάξης μαζί με έναν άλλο πνευματιστή τον Sri Aurobndo.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ως γνωστόν, πριν από μερικούς μήνες ήδη άρχισε να κάνει πλεόν τα πρώτα βήματα προς μια αχρήματη κοινωνία. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι, προτρέπει τους μικρούς εμπόρους και τους μισθωτούς να ανοιχτούν στον ψηφιακό τρόπο πληρωμής, μετά την κρίσιμη στιγμή απαγόρευσης μετρητών μεγάλης αξίας από την κυβέρνηση της Ινδίας.

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως δεν είναι απαραίτητη η απευθείας μετάβαση σε μια εντελώς αχρήματη κοινωνία, αλλά μπορεί να γίνει σταδιακά από μια κοινωνία με λιγότερα μετρητά σε μια αχρήματη κοινωνία. Την ίδια στιγμή οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες περιμένουν με αγωνία την επιτυχία της Ινδίας ώστε να προχωρήσει η αχρήματη κοινωνία σύντομα και στις υπόλοιπες χώρες.

Τελικώς, η Νέα Τάξη προσπαθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα να προχωρήσει σε μια αχρήματη κοινωνία προσπαθώντας με διάφορους τρόπους όπως ουτοπικές πόλεις να την παρουσιάσει ως κάτι ελκυστικό και καλοπροαίρετο που στην πραγματικότητα δεν είναι.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

nikosxeiladakis.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι