Κυβερνητικό σχέδιο των ΗΠΑ για αντιμετώπιση ακραίων «Διαστημικών Καιρικών Φαινομένων»

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει να γίνουν προετοιμασίες για "ακραία διαστημικά καιρικά φαινόμενα", όπως για παράδειγμα οι ηλιακές εκλάμψεις που θα μπορούσαν να κάνουν καταστροφική ζημιά στις βασικές υποδομές της Γης.

Σύμφωνα με το el.gr, εκτελεστικό διάταγμα εκδόθηκε στις 14 Οκτωβρίου, το οποίο περιέγραφε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης της χώρας σε περίπτωση εμφάνισης τέτοιων φαινομένων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές διαταραχές των συστημάτων, όπως το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, οι λειτουργίες δορυφόρων και η αεροπορία.

Συγκεκριμένα, το διάταγμα αναφέρει: «Ο διαστημικός καιρός έχει τη δυνατότητα ταυτόχρονα να επηρεάσει και να διαταράξει την υγεία και την ασφάλεια ολόκληρων ηπείρων. Είναι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να προετοιμαστεί για τέτοια διαστημικά καιρικά φαινόμενα, για να ελαχιστοποιηθεί η έκταση της οικονομικής ζημιάς και των ανθρώπινων δεινών.»

Το διάταγμα του Ομπάμα προειδοποιεί πως αν μεγάλα τμήματα του ηλεκτρικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας πέσουν από μια μεγάλη ηλιακή έκλαμψη, αυτό θα οδηγήσει σε διαδοχικές βλάβες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν βασικές υπηρεσίες, όπως η ύδρευση, η υγειονομική περίθαλψη και η μεταφορά.

Μια προσπάθεια αντιμετώπισης φαινομένων τέτοιου είδους απαιτεί την συνεργασία κυβερνητικών υπηρεσιών ολόκληρης της χώρας, όπως η NASA, τα ΜΜΕ, η πανεπιστημιακή κοινότητα, η ασφαλιστική βιομηχανία, οι μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις και ο ιδιωτικός τομέας.

Ο διαστημικός καιρός που αναφέρεται στο διάταγμα περιλαμβάνει επίσης προσωρινές διαταραχές του μαγνητικού πεδίου της Γης, που προκαλούνται από την ηλιακή δραστηριότητα, καθώς επίσης και κάτι που είναι γνωστό ως ηλιακά ενεργητικά σωματίδια, τα οποία είναι τα ιόντα και τα ηλεκτρόνια που εκτινάσσονται από τον ήλιο.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι κάτι συνηθισμένο και σπάνια προκαλούν κάποιες ανεπιθύμητες παράπλευρες συνέπειες στη Γη. Αναφέρονται ως σύντομες εκρήξεις έντονης ενέργειας πάνω ή κοντά στην επιφάνεια του Ήλιου, που συνήθως σχετίζονται με τις ηλιακές κηλίδες.

Ίσως το πιο διάσημο περιστατικό διαστημικού καιρού που είχε δραματικές συνέπειες για τη Γη ήταν η ηλιακή καταιγίδα του 1859, γνωστό και ως το "Περιστατικό Κάρινγκτον" ("Carrington Event"), όπου τα σέλατα μπορούσαν να παρατηρηθούν μέχρι και την Καραϊβική και τα τηλεγραφικά συστήματα σε όλη την Ευρώπη και Βόρεια Αμερική είχαν καταρρεύσει.

Μετά τη δημοσίευση του διατάγματος του Ομπάμα, ο γραμματέας ενέργειας αναμένεται να βρεθεί με τον γραμματέα εθνικής ασφάλειας, για να εξετάσει και να αξιολογήσει τις μεθόδους που θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των σοβαρών καιρικών καταιγίδων. / Mr. Fantastic

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι