Έκαναν κοσμήματα με πουλιά 100 εκατομμυρίων ετών!

Απολιθωμένα προϊστορικά πουλιά μέσα σε κεχριμπάρι, μετατρέπονταν σε κοσμήματα, χωρίς κανείς να γνωρίζει την πραγματική τους αξία για την έρευνα της ζωής στον πλανήτη!

Πρόκειται για φτερά, τα οποία προέρχονται από Enantiornithes, που ήταν γνωστά πτηνά στη Μεσοζωικού Εποχή, και εκτιμάται πως εξαφανίστηκαν μαζί με τους δεινόσαυρους, πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια. Τα υπολείμματα αυτών των σπάνιων πτηνών βρήκαν ερευνητές στα χέρια σχεδιαστή, ο οποίος ετοιμαζόταν να χαράξει επάνω τους τη φράση «φτερά αγγέλου» και να τα μετατρέψει σε κόσμημα.

Τα απολιθωμένα φτερά, έχουν μήκος δυο ή τρία εκατοστά και δείχνουν σε πολύ καλή κατάσταση. Όπως έγινε γνωστό είχαν αρχικά βρεθεί στη Μιανμάρ, σε μια περιοχή που είναι γνωστή για την αφθονία της σε απολιθώματα μέσα σε κεχριμπάρι.

Λόγω των πολιτικών και στρατιωτικών συγκρούσεων στη χώρα, αλλά και επειδή η εξόρυξη κεχριμπαριού είναι ως επί το πλείστον άναρχη, πολλά ευρήματα πωλούνται σε Κινέζους για κοσμήματα και διακοσμητικά γλυπτά, αντί να διατηρηθούν για έρευνα.

Οι βιολόγοι συνειδητοποίησαν ότι τα φτερά προέρχονταν από ένα μεγαλύτερο κομμάτι κεχριμπαριού, το οποίο είχε κοπεί και σε αυτό ίσως να βρισκόταν και το υπόλοιπο σώμα του πουλιού. Όμως, κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε αυτό το κομμάτι.

Οι επιστήμονες πάντως, είναι ικανοποιημένοι, έστω και με αυτό το μικρό κομματάκι, το οποίο ίσως βοηθήσει στην έρευνα, για τα προϊστορικά πλάσματα. Όπως αναφέρουν στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, το σπάνιο απολίθωμα δείχνει πως τα φτερά έχουν αποκοπεί από το υπόλοιπο σώμα των πουλιών, ωστόσο διατηρούν τα έντονα χρώματα τους.

ftero1

ftero3

ftero2

kexribari

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι