Αποκλειστικό: Η σύσταση και εδραίωση του ISIS σε Μυστικό έγγραφο

Το έγγραφο με τις σχετικές πληροφορίες που παρουσιάζει το analitis.gr, αποτελεί τμήμα περισσότερων από 4000 εγγράφων με αναφορές στην ISIS που βρίσκονται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του wikileaks.org και δημοσιεύεται για πρώτη φορά διεθνώς,

Αφορά στην απαγωγή τον Ιανουάριο του 2007 του ισχυρότερου Σεΐχη στο Ιράκ, Sheikh Ahmad “Naji” Hussein Ajabarah al Jabouri, πολύτιμου συνεργάτη της κυβέρνησης και με ευρεία απήχηση στον ιρακινό πληθυσμό.

secret ISIS1 pyli apokalypseis

Σύμφωνα με το μυστικό έγγραφο στις 13 Ιανουαρίου του 2007 οι επικεφαλής από τις πιο μεγάλες φατρίες και παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ιράκ μετέβησαν προσωπικά στην έπαυλη του Σεΐχη για να δηλώσουν πως δεν είχαν καμία σχέση με αυτήν, ώστε να αποφύγουν τη ρήξη με την ομάδα του.

Την ίδια ημέρα, επτά άτομα της ομάδας Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, η οποία, όπως αποκαλύπτετε είχε συσταθεί μόλις πριν λίγους μήνες, στις 15 Οκτωβρίου του 2006 από το συνδεδεμένο με την ιρακινή Σαρία Μουτζαχεντίν συμβούλιο της Αλ-Κάιντα, παρουσιάστηκαν στην έπαυλη του Σεΐχη και αποκάλυψαν ότι αυτοί τον είχαν απαγάγει και τον κρατούσαν σε ασφαλές μέρος ζωντανό.

Τα πρώτα ηγετικά αυτά στελέχη του ISIS, ξεκαθάρισαν ότι δε ζητούσαν λύτρα για την απελευθέρωση του Σεΐχη αλλά την πολιτική στήριξη και την αναγνώριση της ομάδας του από τον ίδιο και από τον κυβερνήτη του Ιράκ.

secret ISIS11 pyli apokalypseis

«Απάγοντας τον Sheikh Naji, τον άνθρωπο με την μεγαλύτερη εξουσία στην επαρχία, επιδεικνύει σχεδιασμένες τακτικές εκφοβισμού και ελέγχου των υπολοίπων παραδοσιακών και κυβερνητικών αξιωματούχων της επαρχίας» αναφέρει το έγγραφο, συμπληρώνοντας ότι έτσι η ISIS επιδίωκε να επιβληθεί σε ολόκληρο το Ιράκ.

Στο μυστικό έγγραφο σχολιάζεται πως η τακτική της ISIS να εκφοβίσει και να εκβιάσει τον ισχυρότερο Σεΐχη και την κυβέρνηση του Ιράκ έχει νόημα αλλά αποτελεί μεγάλο ρίσκο λόγω της δύναμης του Σεΐχη να στρέψει το λαό εναντίον τους.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι η ISIS στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινού χρησιμοποιεί πέρα από τις τακτικές εκφοβισμού και επικοινωνιακά τρικ, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μέθοδο των «Κουτιών Αιτημάτων» στα οποία οι πολίτες γράφουν τα αιτήματα και τα προβλήματα τους ώστε η ISIS να τα λύσει.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με το μυστικό έγγραφο

α) Η ISIS ιδρύθηκε επισήμως στις 15 Οκτωβρίου 2006 από παρακλάδι της Αλ-Κάιντα συνδεδεμένο με το ιρακινό συμβούλιο των Μουτζαχεντίν.

β) Η πράξη που την εδραίωσε ήταν η απαγωγή του Sheikh Naji, ισχυρότερου Σεΐχη του Ιράκ, με στόχο από τη μία πλευρά την απελευθέρωση του όχι για λύτρα αλλά για πολιτική στήριξη και από την άλλη τον εκφοβισμό άλλων φατριών και κυρίως της επίσημης κυβέρνησης

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι