O ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ! Έτσι σκοπεύει να στραγγαλίσει ενεργειακά την Τουρκία!

Στην διάσταση αυτή αναφέρονται τα τουρκικά ΜΜΕ, που επισημαίνουν τον άμεσο κίνδυνο να ξεμείνει η γειτονική χώρα από ρεύμα και θέρμανση μέσα στον χειμώνα, μια κάθε άλλο …παράπλευρη απώλεια για την Άγκυρα.

Πλήρης εξάρτηση

Όπως αναφέρεται, η Τουρκία σήμερα εισαγάγει το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης φυσικού αερίου από την Ρωσία, γεγονός που καταδεικνύει την πλήρη ενεργειακή της εξάρτηση της από τον Μόσχα.

Σύμφωνα με την BOTAŞ, δηλαδή την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, η χώρα  εισάγει ετησίως 49,2 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου για να καλύψει τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες των μεγάλων αστικών κέντρων της.

Από αυτή την ποσότητα περισσότερο από το ήμισυ εισάγεται από την Ρωσία.

Σε κλοιό

Κατά κάποιο τρόπο η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι παρόμοια με τη σχέση της με το Ιράν που αποτελεί τη σημαντικότερη περιφερειακή σύμμαχο της Συριακής κυβέρνησης, όπως σημείωναν πρόσφατα και οι NewYorkTimes.

Τον περασμένο χρόνο η Τουρκία εισήγαγε από την Ρωσία 26,9 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου. Το υπόλοιπο καλύφτηκε από το Ιράν με εισαγωγή 8,9 δισεκατομμύρια κυβικά, γεγονός που δείχνει και την εξάρτηση της Τουρκίας από το Ιράν, μια χώρα που συντάσσεται με την Ρωσία, ενώ από το φιλικό της Αζερμπαϊτζάν εισήγαγε 6 δισεκατομμύρια κυβικά και μικρότερες ποσότητες από την Αλγερία και την Νιγηρία.

Δηλαδή πλήρης ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας πρώτα από την Ρωσία και κατά δεύτερο λόγο από το Ιράν.

Southstream

Ο αγωγός South stream που θα μετέφερε το φυσικό αέριο από την Ρωσία προς την Τουρκιά και στη συνέχεια προς την Ελλάδα για να προωθηθεί στην Ευρώπη, εξυπηρετούσε άριστα τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας γι’ αυτό και η Άγκυρα έχει ανησυχήσει έντονα από την πιθανή ματαίωση του έργου μετά από τις ρωσικές ενστάσεις για εσκεμμένη καθυστέρηση υλοποίησης κατασκευής από τουρκικής πλευράς.

Η παρατεινομένη κρίση της Συρίας και η ρωσική επέμβαση, δημιούργησε καινούργια δεδομένα που έχουν ανησυχήσει έντονα την τουρκική πλευρά.

Μια αύξηση της έντασης με την Μόσχα που θα είχε σαν συνέπεια την διακοπή, έστω και προσωρινή, της ροής του φυσικού αερίου προς την Τουρκία, θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή για τους Τούρκους γι αυτό και ο πανικός είναι δικαιολογημένος στην τουρκική πρωτεύουσας.

Οι …αναταράξεις στην ροή φυσικού αερίου αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με Τούρκους αρθρογράφους, η ρωσική επέμβαση στην Συρία έχει συν τοις άλλοις και σκοπό να αυξηθούν οι τιμές των υγρών καυσίμων, εξέλιξη που θα «χρυσώσει» το χάπι για τους Ρώσους.

Ο Soner Cagaptay, ειδικός για την Τουρκία στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, ανέφερε ότι οι «Τούρκοι υποφέρουν από μια βαθιά ριζωμένη, ιστορική απροθυμία να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Τουρκία είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τη Μόσχα, ακόμη και όταν η Ρωσία υπονομεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας, όπως στη Συρία όπου η Ρωσία στηρίζει το καθεστώς Άσαντ, ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να τον καθαιρέσει.

Πηγή: crashonline.gr

Πύλη Αποκάλυψης

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι