Η πιο μικρή γλώσσα του πλανήτη έχει μόλις 123 λέξεις [Βίντεο]

Για να πει κάποιος κάτι που δεν γνωρίζει το περιγράφει με δύο ή περισσότερες λέξεις. Τι γίνεται, όμως, όταν μία γλώσσα έχει μόνο 123 λέξεις;

Η Toki Pona είναι η πιο μικρή γλώσσα στον κόσμο, με τον εμπνευστή και τους γνώστες αυτής να ισχυρίζονται πως μπορούν να εκφράσουν οποιαδήποτε ιδέα. Αυτή η οικονομία της μορφής επιτυγχάνεται με τη μείωση της συμβολικής σκέψης στα περισσότερα βασικά στοιχεία της, τη συγχώνευση συναφών εννοιών και με μεμονωμένες λέξεις εκτελούν πολλαπλές λειτουργίες του λόγου.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γλώσσες, η Toki Pona θέλει μόνο 30 ώρες για να μπορεί κανείς να την χειρίζεται με άνεση. Αυτή η ευκολία, κάνει πολλούς να πιστεύουν πως θα μπορούσε να είναι η ιδανική διεθνής γλώσσα. Ηδη η γλώσσα εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό μέσα στις διαδικτυακές κοινότητες.

Πέρα από μια γλώσσα, η Toki Pona θέλει να βάλει τους χρήστες της σε έναν διαφορετικό, πιο μινιμαλιστικό τρόπο σκέψης.

Η σπανιότητα των όρων δημιουργεί ένα είδος δημιουργικής περίφρασης, που απαιτεί ιδιαίτερη λεπτομέρεια. Το αποτέλεσμα λέγεται πως θυμίζει την αποδοχή και την μη κριτική στάση ενός ατόμου απέναντι σε συναισθήματα, σκέψεις και αισθήσεις της στιγμής.

i pio mikri glossa tou planiti exei molis 123 leksis 1

«Τι είναι το αυτοκίνητο;» - «Είναι ο χώρος που χρησιμοποιούμαι για μετακίνηση».

Η πραγματική, ωστόσο, ερώτηση είναι «Τι είναι το αυτοκίνητο για σένα;»

Αυτό, όπως, και τα περισσότερα πράγματα γι' αυτή τη γλώσσα, η απάντηση είναι σχετική. Τα περισσότερα πράγματα αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε αυτά.

«Υπάρχει ένα πνεύμα που λέει πως η Toki Pona μας βοηθά να μιλήσουμε για τα πράγματα που πρέπει να μιλήσουμε. Υπάρχει και ένα άλλο πνεύμα που λέει ότι ίσως υπάρχουν πράγματα στα οποία δεν χρειάζονται απλά να αναφερθούμε.

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι