Ιδού η πρόταση-μαχαιριά του Σόιμπλε για Grexit και ανθρωπιστική βοήθεια

Η πρόταση την οποία δημοσίευσε η γερμανική FAS πρότεινε μεταξύ άλλων στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ για πέντε χρόνια.

Νωρίτερα και σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας FAS, ο Σόιμπλε απέρριπτε τις ελληνικές προτάσεις, με το αιτιολογικό ότι λείπουν από αυτές σοβαρές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να είναι βάση για ένα νέο τριετές πρόγραμμα μέσω του ESM.

Μάλιστα Γερμανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου, λέγοντας όμως ότι είναι παλαιότερο, και σημείωσε πως ο κ.Σόιμπλε δεν το κατέθεσε μεν στο Eurogroup, αλλά το έδωσε σε ορισμένους ομολόγους του!

Ο Γερμανός κατά το ίδιο δημοσίευμα προτείνει πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά παραμένοντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να λαμβάνει κονδύλια για την ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο του ομοσπονδιακού υπουργείου, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα FAS, οι Γερμανοί επεξεργάζονται τα δύο παρακάτω σχέδια:

Ο ένας τρόπος είναι η Ελλάδα να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο, το οποίο θα πουλά προς αποπληρωμή του χρέους, ενώ ένας δεύτερος τρόπος θα ήταν ένα «διάλειμμα»της Ελλάδας από το ευρώ για τουλάχιστον πέντε χρόνια που θα συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους.

Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η FAS, η Ελλάδα παραμένει κράτος μέλος της Ε.Ε. και θα λάβει «αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν είναι σαφές πόσοι από τους ομολόγους του Σόιμπλε, ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ενδέχεται να υποστηρίξουν κάποια από τις δύο προτάσεις. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η αντίδραση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στα εν λόγω σχέδια είναι ότι «φαίνονται περίπλοκα».

Σύμφωνα με το Reuters, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της FAS.

Ο δημοσιογράφος του ZDF στις Βρυξέλλες Stefan Leifert με μήνυμα στο twitter του γράφει ότι η πρόταση Σόιμπλε δεν έχει συζητηθεί ακόμη στο Europgroup αλλά υπάρχει και κυκλοφορεί.

Τι αναφέρει το έγγραφο Σόιμπλε

Στις 9 Ιουλίου του 2015 η Ελλάδα κατέθεσε μια λίστα προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές βασίζονται στο τελευταίο προσχέδιο το οποίο συντάχθηκε από την Τρόικα, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το EFSF. Ωστόσο η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.

Αυτές οι προτάσεις έχουν σοβαρές ελλείψεις σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, για την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

Για αυτό αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα εντελώς καινούριο, τριετές πρόγραμμα του ESM, όπως ζήτησε η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μία καλύτερη, βιώσιμη λύση, διατηρώντας και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αυτές είναι οι δύο επιλογές

1. Οι ελληνικές αρχές να βελτιώσουν γρήγορα και σημαντικά τις προτάσεις τους, με την πλήρη στήριξη της Βουλής τους. Οι βελτιώσεις πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, να διαβεβαιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους και την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν:

α) Μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund) όπως ο Θεσμός Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος.

β) Επαρκείς υπηρεσίες που θα ελέγχουν την ορθή εφαρμογή του προγράμματος.

γ) Αυτόματες περικοπές σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του ελλείμματος.

2. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους και η αξιόπιστη προοπτική εφαρμογή δεν μπορούν να διασφαλιστούν εκ των προτέρων η Ελλάδα θα πρέπει, μέσω ταχέων διαπραγματεύσεων, να τεθεί σε ένα timeout από την Ευρωζώνη, με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους.

Αυτή η λύση θα συνοδεύεται από στήριξη για την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και για τους Έλληνες πολίτες, με ενίσχυση της ανάπτυξης, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στα επόμενα χρόνια. Θα συνοδευόταν επίσης από την ενίσχυση της διακυβέρνησης της νομισματικής ένωσης.

Η λύση του "διαλείμματος" θα πρέπει να συνοδευτεί από τη στήριξη της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ και των Ελλήνων πολιτών, με αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια τα επόμενα χρόνια. Η λύση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται επίσης από τη βελτίωση των κανόνων της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και από ξεκάθαρα μέτρα για την ενίσχυση της ευρωζώνης.

thetoc.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι