Η σοκαριστική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι [Βίντεο]

Οι ηλικιωμένοι λειτουργούν όπως ακριβώς ένα παιδί που προσπαθεί να ενηλικιωθεί. Όλοι κάποτε θα βρεθούμε στην ίδια θέση που θα μας κάνει περισσότερο ευάλωτους απέναντι σε λόγια, συμπεριφορές και πράξεις. Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος επιστρέφει κατά μία έννοια, στην παιδική του ηλικία. Γίνεται ευάλωτος, χρειάζεται φροντίδα και έχει ανάγκη από αγάπη. Θυμάμαι έντονα τον 97χρονο προπάππου μου να λέει μια μέρα που τον επισκεφθήκαμε στο γηροκομείο, πως ο άνθρωπος στο διπλανό κρεβάτι “έφυγε”.

Απέφευγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη που ήξερε πως αργά ή γρήγορα θα πλησίαζε κι εκείνον. Οι μεγάλοι άνθρωποι είναι σαν τα μικρά παιδιά. Πρέπει να υποψιαστείς τι θέλουν να σου πουν και οφείλεις να αντιληφθείς τι τους βασανίζει, πριν αναγκαστούν να στο πουν οι ίδιοι. Όταν οι ηλικιωμένοι ξεκινούν τα παράπονα ή τις λεγόμενες “παραξενιές”, η επιείκεια είναι ο πρώτος όρος υποχώρησης που θα λειτουργήσει πιθανότατα ως ανασταλτικός παράγοντας για μια ενδεχόμενη κακομεταχείρισή τους.

i sokaristiki pragmatikotita pou antimetopizoyn oi ilikiomenoi 1

Το συγκεκριμένο φαινόμενο πολλές φορές είναι υπαρκτό σε άτομα της τρίτης ηλικίας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από ανθρώπους υπεύθυνους για τη φροντίδα τους, (συνοδοί, σύντροφοι, σύζυγοι, μέλη της οικογένειας). Ο όρος της κακομεταχείρισης περιλαμβάνει την παραμέληση, τη βία, την εκμετάλλευση και την παράλειψη. Όλες οι μορφές της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων είναι οι εξής: σωματική, οικονομική/ υλική, ψυχολογική/ συναισθηματική, παραμέληση/ εγκατάλειψη, σεξουαλική κακοποίηση.

Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι κάθε χρόνο 2,7% (4 εκατομμύρια) του συνόλου των ατόμων άνω των 60 ετών βιώνουν σωματική κακοποίηση, το 19,4% (29 εκατομμύρια) βιώνουν ψυχολογική κακοποίηση, το 3,8% (6 εκατομμύρια) δέχονται οικονομική εκμετάλλευση και τέλος, το 0,7% (1 εκατομμύριο) βιώνουν σεξουαλική κακοποίηση. Η κακοποίηση ατόμων της τρίτης ηλικίας οδηγεί σε κατ' εκτίμηση 2500 (30%) ετησίως ανθρωποκτονίες, οι περισσότερες από τις οποίες γίνονται από μέλη της οικογένειας του θύματος.

i sokaristiki pragmatikotita pou antimetopizoyn oi ilikiomenoi 2

Οι λεπτομέρειες για τα περιστατικά κακομεταχείρισης ηλικιωμένων που οδηγούν ή όχι σε θάνατο είναι περιορισμένες αφού απουσιάζουν από βάσεις δεδομένων κρατικών φορέων των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας. Το περσινό έτος πάντως με αφορμή την ημέρα, η “Γραμμή Ζωής”, Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι, είχε προχωρήσει στη δημοσιοποίηση στοιχείων της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 1065 για ηλικιωμένους, όπως είχαν καταγραφεί μέχρι τον Απρίλη του 2014.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, η “Γραμμή Ζωής” είχε δεχθεί 595 κλήσεις για καταγγελίες κακοποίησης ηλικιωμένων. Μάλιστα, κατά τα έτη 2010- 2014 με βάση μια επιπρόσθετη έρευνα η οποία παρουσιάζει ενδεικτικά την πραγματικότητα, 390 ηλικιωμένοι έπεσαν θύματα βιαιοπραγίας, 27 ηλικιωμένοι δολοφονήθηκαν, 192 ηλικιωμένοι έπεσαν θύματα οικονομικής κακοποίησης ενώ 7 ηλικιωμένες έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η κακομεταχείριση των μεγάλων ανθρώπων μπορεί να είναι το ίδιο ισχυρή και σε λεκτικό επίπεδο. Το παρακάτω βίντεο εξηγεί πως αυτό που ακριβώς παρεξηγούμε στους μεγάλους, το κάναμε κι εμείς ως μικροί. Το ζητούμενο είναι η υπομονή και ο έλεγχος της αντοχής. Οι δοκιμασίες κάθε ηλικίας ανήκουν όλες στο ίδιο γεωμετρικό σχήμα, τον κύκλο.

Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1065 γίνονται δεκτές ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες που αφορούν περιστατικά κακοποίησης και κακομεταχείρισης ηλικιωμένων. Η γραμμή λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το έτος.

Πηγή: pathfinder.gr

Πύλη Αποκάλυψης

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι