Ολα όσα κρύβονται πίσω απο τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ)


Οι ΕΟΖ είναι περιοχές μειωμένης εθνικής κυριαρχίας για τις οποίες μίλησε πρώτος ο καθ.ΓΑΠ, που δεν εγνώριζε τι είναι CDS…

Κρίμα τα σεμινάρια που επλήρωσαν οι Ελληνες φορολογούμενοι για να του κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Στην κατηγορία των ΕΟΖ ανήκουν οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου, οι ζώνες ελεύθερων εισαγωγών και εξαγωγών, οι βιομηχανικές ζώνες που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τον πάσης φύσης πλούτο της χώρας με φθηνά εργατικά χέρια και ελάχιστους φόρους (καλλιέργειες, ηλιακά, νερό, αέρας, αλιεία, τουριστικά θέρετρα κλπ), τα ελεύθερα λιμάνια (η Ελλάδα έχει ήδη ΕΟΖ…), οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες (χώρος που θα δρούν επιχειρήσεις χωρίς έλεγχο και φορολογία) και ότι άλλο προκύψει.

Οσον αφορά την Ελλάδα, δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα υπάρξουν γεωγραφικές περιοχές στις οποίες θα υπάρξουν ΕΟΖ ή αν θα υπάρξει καθεστώς ΕΟΖ για κάποια είδη επιχειρήσεων ή επενδύσεων σε όλη την Ελλάδα. Οι Ελληνες πολιτικοί και οι κομπογιαννίτες είναι πολύ ευρηματικοί σε τέτοια θέματα.

Πέραν της δημιουργίας θέσεων εργασίας επιπέδου ζωής Κίνας δεν θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας και ότι οικονομικό προιόν ή δραστηριότητα προκύπτει στις ΕΟΖ δεν θα ενσωματώνεται στους δείκτες ανταγωνιστηκότητάς της, διότι πολύ απλά αφού δεν θα υπάρχει ενδελεχής έλεγχος δεν θα μπορούν να προσμετρώνται και τα οικονομικά στοιχεία απο κάθε είδους δραστηριότητα στις ΕΟΖ, παράνομη ή όχι.

Αναφέρθηκα σε “παράνομες” δραστηριότητες, διότι τα όρια ανάμεσα στη μη τήρηση των νόμων του κράτους και στη τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων στις ΕΟΖ θα είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα του status της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας  στο οποίο θα ευρίσκονται οι ΕΟΖ στην Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπονοήσω πολλά για το ρόλο των αριστερών κομμάτων της Ελλάδας από τη μεταπολίτευση έως τώρα.

Οι ΕΟΖ που δημιουργήθηκαν στην Κίνα αυτή τη περίοδο αδειάζουν και οι κεφαλαιούχοι ψάχνουν να βρούν άλλες περιοχές του κόσμου για να κάνουν την ίδια “ανάπτυξη” που έκαναν στην Κίνα, με χαμηλό οικονομικό ρίσκο,  με μικρούς φόρους, με φτηνά εργατικά χέρια, με φτηνή ενέργεια και χαμηλό κόστος αναλώσιμων, μια ανάπτυξη απο την οποία θα επωφεληθούν οι ίδιοι και το συνδικάτο των  ντόπιων πολιτικών.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος, που  οι Κινέζοι δημιουργούν αυτή τη περίοδο  προβλήματα στους Ιάπωνες για τα Ιαπωνικά νησιά, που απο το 1972 έχουν παραχωρηθεί από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία. Οι πολιτικοί της Κίνας χάνουν  τους “πελάτες” τους και έχουν πανικοβληθεί. Ερχεται πείνα στην Κίνα.

Οι ΕΟΖ της Πολωνίας είναι στο επίπεδο των Κινέζικων EOZ και έχουν κατηγορηθεί πολύ για αυτό οι κυβερνώντες στην Πολωνία απο τα εργατικά συνδικάτα της χώρας. Η εμπλοκή των ΜΚΟ που ειδικεύονται στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, όπως θα έχετε παρατηρήσει είναι απούσες…  Η Γερμανία  επίσης σιωπά…

Στη Ρωσία έχουν ευνοηθεί οι τεχνολογικές εταιρείες. Αυτό όμως που τις διακρίνει είναι ότι ανήκουν στο κράτος και ελέγχονται απο αυτό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Ιράν, που οι ΕΟΖ του ελέγχονται απο το Υπουργικό συμβούλιο (14 άτομα) και τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Οι ΕΟΖ του Ιράν είναι κυρίως λιμάνια υψηλής λειτουργικότητας, όπως και καταστήματα transit. Θέλω να ακούσω τις απόψεις των αριστερών κομμάτων της Ελλάδας για το θέμα και  ιδιαίτερα της ΔΗΜΑΡ.

Στις φωτογραφίες, που ακολουθούν φαίνονται κατά σειρά οι ΕΟΖ της Κίνας, της Πολωνίας και της Ρωσίας. Μπορείτε να τις δείτε μεγενθυμένες κάνοντας κλίκ επάνω τους.

EOZ of ChinaEOZ of PolandEOZ of Russia

Οπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα θα εμπλακεί σε επενδύσεις σχετικές με ηλιακά, με λιμάνια, με offshore, με τουριστικά, με ορυχεία, με τα πάντα πλήν των τεχνολογικών.

Πολλές φορές παρουσιάζεται το εξής  κοινό “κόλπο…” στις ΕΟΖ, μια μεγάλη εταιρεία φτειάχνει  π.χ. χρυσαφικά και μέσα απο αυτή τη δραστηριότητα εξάγει χωρίς έλεγχο το χρυσό που ειναι σε μορφή ορυκτού στη περιοχή της ΕΟΖ, που αυτή ευρίσκεται. Παρόμοια μπορεί να γίνει και με άλλα μεταλλεύματα, ορυκτά  ή ειδικά προιόντα. Αμα δεν υπάρχει έλεγχος τα ποντίκια χορεύουν…

Μην ξαφνιαστείτε επίσης αν δείτε αεροδρόμια μέσα σε ΕΟΖ, όπως και Τράπεζες ειδικών προδιαγραφών, που θα κάνουν τραπεζικές πράξεις χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο!

Στην Ελλάδα, σχεδόν όλα τα κόμματα - κρυφά ή φανερά - υποστηρίζουν τη παρουσία των παράνομων μεταναστών, διότι σκέφτονται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν φτηνά εργατικά χέρια, σαν μελλοντικοί ψηφοφόροι, σαν δότες ανθρωπίνων οργάνων, σαν θρησκευτική μειονότητα της οποίας τα δικαιώματα πρέπει να προασπίσουν (δωρεάν;) και πολλά άλλα, με απώτερο στόχο την διευκόλυνσή τους, σε όσα με τα αφεντικά και τους μέντορές τους, έχουν προσυμφωνήσει να διεκπεραιώσουν.

Ο ρόλος των υποστηρικών των λαθρομεταναστών νομίζω ότι κάθε μέρα που περνάει γίνεται περισσότερο κατανοητός. Αυτά τα περί διεθνισμού στα οποία αναφέρονται πολλοί φορείς κομμάτων και εκπρόσωποι ΜΚΟ για να εξηγήσουν τον “ανθρωπισμό” τους απέναντι στους μετανάστες είναι τρίχες,

Ούτε στη Ρωσία ούτε στην Κίνα περνάνε πλέον οι αντιλήψεις αυτές.  Στη Ρωσία μάλιστα ο ρόλος των ΜΚΟ θεωρείται ύποπτος και όλες υφίστανται έλεγχο. Στην Ελλάδα αντίθετα έχουν προσχωρήσει μέσα σε όλα τα πολιτικά κόμματα απο τα οποία πολλάκις τροφοδοτούνται.

Ενα θέμα που  θα ήθελα ακόμη να θίξω είναι το θέμα της πιθανής αυτονόμιησης των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών της Ελλάδας με στόχο την μελλοντική απόσχιση τους απο τη χώρα.

ΕΟΖ έχουν  ήδη δημιουργηθεί και στην Κίνα και στις Φιλιππίνες μέσα σε ήδη αυτόνομες περιοχές. Στην Ελλάδα, πιστεύω ότι η αυτονομία στις ΕΟΖ θα παραχωρηθεί σε κάποια στιγμή λόγω οικονομικών και κοινωνικών διαφορών των ΕΟΖ απο τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ή για λόγους “καλύτερης λειτουργίας” τους.

Αυτό θα επιφέρει σε μια κατάσταση μεγίστης και τεχνικά δημιουργημένης κρίσης τη διάλυση της χώρας. Αν ήμουν Τούρκος θα ήθελα να γινόντουσαν πολλές ΕΟΖ στη Δυτική Θράκη και στο Αιγαίο!

Οτι  είναι να γίνει ειρηνικά στην Ελλάδα, θα γίνει μέσω ΕΟΖ.

zcode-gr.blogspot

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι