Γαλλία: Πιστό αντίγραφο απέκτησε το φημισμένο Σπήλαιο Σοβέ

Πρόκειται για το πιστό αντίγραφο του φημισμένου Σπηλαίου Σοβέ, στο οποίο έχουν βρεθεί οι αρχαιότερες βραχογραφίες στον κόσμο, ηλικίας 37.000 ετών. Η Σπηλιά Πον Ντ' Αρκ, όπως ονομάζεται η ρεπλίκα, εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα.

Το Σπήλαιο Σοβέ, το οποίο εντοπίστηκε τυχαία από τρεις ερασιτέχνες σπηλαιολόγους το 1994 και που για λόγους προστασίας δεν ήταν ποτέ επισκέψιμο, εντάχθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το περασμένο καλοκαίρι.

Στις βραχογραφίες του, που εκτείνονται σε μήκος 500 μέτρων, απεικονίζονται περισσότερα από 420 ζώα από 14 διαφορετικά είδη: αρκούδες, μαμούθ, ρινόκεροι, λιοντάρια, πάνθηρες, βίσονες, άλογα, αποτυπώσεις χεριών, αιδοίων ενώ ξεχωρίζει το σχέδιο μέρους γυναικείου σώματος δίπλα σε έναν βίσονα.

spilaio Chauve-1

Η Σπηλιά Πον Ντ' Αρκ καταλαμβάνει έκταση 8.000 τ.μ. και κατασκευάστηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπήλαιο.

Ο χώρος, «αριστούργημα της σύγχρονης εφευρετικότητας», όπως γράφει η βρετανική Telegraph, εκτιμάται πως θα προσελκύει έως και 400.000 επισκέπτες, ενώ ήδη έχουν πωληθεί 40.000 εισιτήρια. Το κόστος του έργου ανήλθε στα 55 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μέγεθος αντίγραφο σπηλαίου που κατασκευάστηκε ποτέ, παγκοσμίως, και είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από τη ρεπλίκα του Σπηλαίου Λασκώ, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία και αποτελεί ένα από τα πλέον διάσημα σπήλαια με βραχογραφίες της παλαιολιθικής εποχής. Ωστόσο, η Σπηλιά Πον Ντ' Αρκ καταλαμβάνει τη μισή έκταση απ’ ότι το πραγματικό σπήλαιο.

spilaio Chauve-2

Η κατασκευή της ρεπλίκας δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Οι βράχοι, τα σχέδια σε αυτούς, οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες αποτυπώθηκαν σε 6.000 τρισδιάστατες εικόνες, έτσι ώστε να μην χαθεί η παραμικρή λεπτομέρεια από το εσωτερικό του σπηλαίου.

«Δουλέψαμε στο χώρο με γλύπτες, ζωγράφους, έναν σιδερά. Συνεργαστήκαμε με ειδικούς που ανακατασκεύασαν στο σύνολό του το Σπήλαιο Σοβέ. Αυτός ο χώρος θα είναι ανοικτός στην ανθρωπότητα.

Όλοι θα μπορούν να έρθουν και να επισκεφτούν τη Σπηλιά Πον-Ντ' Αρκ. Δεν θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο, γιατί αυτό το μέρος είναι μαγικό» δήλωσε στο Euronews o πρόεδρος της Σπηλιάς Πον-Ντ' Αρκ, Πασκάλ Τεράς.

spilaio Chauve-3

«Οι τοίχοι, η γεωλογία έχουν αναπαραχθεί με ακρίβεια. Και τα έργα είναι επίσης πανομοιότυπα. Έχεις την αίσθηση που αφήνει ο πραγματικός χώρος. Νομίζω ότι το κοινό θα ενθουσιαστεί, θα εντυπωσιαστεί από το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε ο καθηγητής Ζαν Κλοτ.

Τη δήλωση του Ζαν Κλοτ επιβεβαιώνουν οι μαρτυρίες στην Telegraph όσων, για τις ανάγκες του έργου, είχαν την τύχη να επισκεφθούν τη Σπηλιά.

Όπως είπαν, πως η ψευδαίσθηση που δημιουργεί είναι μοναδική και τίποτα δεν προδίδει ότι η κατασκευή στηρίζεται σε έναν υπερσύγχρονο μεταλλικό σκελετό.

Πηγή

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι