Ανακαλύφθηκε βυζαντινό νεκροταφείο σε κεντρική περιοχή της Κωνσταντινούπολης

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, το νεκροταφείο αυτό ανακαλύφθηκε στην περιοχή του Πέραν και στην πολύ γνωστή κεντρική οδό, İstiklal Caddesi και μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο φως οχτώ τάφοι της βυζαντινής εποχής ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την ανακάλυψη και άλλων τάφων.

vizantino nekrotafeio stin konstantinoypoli-1

Μετά την ανακάλυψη αυτή έσπευσαν στον τόπο οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού μουσείου της Κωνσταντινούπολης και μετά από επιτόπια έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τάφοι πρέπει να είναι του τετάρτου ή του πέμπτου αιώνα, μετά την επικράτηση του χριστιανισμού στην νέα πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Το κτίριο στο οποίο γίνονται οι εργασίες ανακαίνισης και όπου ανακαλύφθηκε το βυζαντινό νεκροταφείο, είναι του δεκάτου ενάτου αιώνα.

Το 1910 είχε γίνει μια πρώτη αναπαλαίωση αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε την όψη γενικής κατάρρευσης γι’ αυτό και αποφασίστηκε η ανακαίνισης του. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κτίριο αυτό είχε ανεγερθεί για την εξυπηρέτηση της ιταλικής κοινότητας και είχε πάρει το όνομα του γνωστού Ιταλού ηρώα, Giuseppe Garivaldi.

Έτσι για άλλη μια φορά και με απροσδόκητες συνθήκες το βυζαντινό παρελθόν της Πόλης κάνει ξανά την εμφάνιση του εκπλήττοντας τους ίδιους τους Τούρκους.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

nikosxeiladakis.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι