Αυστρία: Η φτωχοποίηση των Ελλήνων οφείλεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της τρόικας

Ο νομικός και ερευνητής του Εργατικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Λούκας Ομπερντόρφερ δήλωσε την Κυριακή ότι «η μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων οφείλεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική ριζικής λιτότητας που ακολουθήθηκε από την τρόικα».

Σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο της Αυστρίας, ο Ομπερντόφερ χαρακτήρισε την τρόικα ως «ένα μόρφωμα εκτός Ευρωπαϊκού Δικαίου, όπως είναι επίσης ο EFSF, ο ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο».

Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, Συνθηκών με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δικαίωμα άσκησης βέτο από μέρους του.

«Τα προγράμματα «διάσωσης» της Ελλάδας υπαγορεύονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλει ριζική λιτότητα και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω κοινωνικού ‘dumping’, κάτι που οδήγησε σε μαζική φτωχοποίηση του πληθυσμού, σε μείωση του ΑΕΠ κατά 25% , σε αύξηση της ανεργίας στο 28%, σε αύξηση της παιδικής θνησιμότητας και των αυτοκτονιών, σε εκτίναξη τη δημόσιου χρέους από το 120% το 2010 σε 175% του ΑΕΠ, σήμερα», σημείωσε.

Παράλληλα, το κορυφαίο στέλεχος του Εργατικού Επιμελητηρίου Αυστρίας έκανε παραλληλισμούς με την κρίση της δεκαετίας του 1930 στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και υποστήριξε τη θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να εξαχθούν διδάγματα και να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη για το χρέος.

Τέλος, ο ίδιος υπενθύμισε ότι το μεταπολεμικό χρέος της Γερμανίας ήταν υψηλότερο, ανερχόμενο στο 200% του ΑΕΠ και μη βιώσιμο, ώστε να αποφασιστεί τότε η διαγραφή του, που συνετέλεσε στην γερμανική οικονομική ανάκαμψη.

news247.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι