Ενα τούρκικο τερατούργημα για την Μικρασιατική καταστροφή

Büyük Utku-magali niki-1

Για όσους δεν ξέρουν αυτό είναι το άγαλμα μνημείο για την μεγάλη τουρκική νίκη κατά των Ελλήνων τον Αύγουστο του 1922, που σήμανε και την αρχή της τραγικής μικρασιατικής καταστροφής με αποκορύφωμα την γενοκτονία του ελληνισμού της Ανατολής από τους Οθωμανούς και Κεμαλικούς.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως το φρικτό στην όψη του αυτό άγαλμα το φιλοτέχνησε ένας Γερμανός με καταγωγή από την Βιέννη της Αυστρίας, ο Heinricht Krippel, γλύπτης ζωγράφος και μεγάλος καλλιτέχνης.

Όπως αναφέρεται, ο Heinricht Krippel εργάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια από το 1934 μέχρι το 1936 για να φτιάξει αυτό το μνημείο που συμβολίζει την καταστροφή του ελληνισμού της Μικράς Ασίας με πραγματικά μακάβριο τρόπο, ενδεικτικό της μεγάλης γενοκτονίας που υπέστη ο ελληνισμός της Ανατολής. Το άγαλμα εγκαινιάστηκε στις 24 Μαρτίου του 1936 από τον ίδιο το Μουσταφά Κεμάλ που τώρα ήταν ο Ατατούρκ, δηλαδή ο πατέρας της σύγχρονης αλλά αιματοβαμμένης στο αίμα των χριστιανών της Ανατολής, Τουρκίας.

Η ονομασία του αγάλματος είναι «Büyük Utku», δηλαδή, «Μεγάλη Νίκη» των Τούρκων κατά την μεγάλη επίθεση που εξαπολύθηκε τον Αύγουστο του 1922 και κατέληξε στην μεγάλη σφαγή και πυρπόληση της Σμύρνης. Στα εγκαίνια του αγάλματος εκτός από τον Κεμάλ Ατατούρκ παρευρέθηκαν και ο τότε πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού, στρατηγός του Κεμάλ κατά την τουρκική επίθεση, καθώς και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Φεβζί Τσακμάκ.

Μάλιστα ο Κεμάλ Ατατούρκ σχολιάζοντας την όψη του αγάλματος τόνισε ότι δείχνει με τον καλλίτερο τρόπο την Μεγάλη Νίκη της Τουρκίας.

Εμείς θα προσθέσουμε ότι εκτός από την μεγάλη νίκη των Τούρκων κατά των Ελλήνων το 1922, δείχνει και την αγριότητα τους και με τι αιμοβόρο μανία εξολόθρεψαν τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι