Το κρανίο της Μαρίας Μαγδαληνής εκτίθεται στη Γαλλία

Κατά το έτος 1279, οι ανασκαφές στην κρύπτη κάτω από τη μικρή εκκλησία του Αγίου Μαξιμίνου στη Γαλλία αποκάλυψε τάφους του 1ου αιώνα μαζί με ένα εκπληκτικό εύρημα: μια σαρκοφάγο από μάρμαρο.

Ο Κάρολος Β', κόμης της Προβηγκίας ο οποίος ηγήθηκε της ανασκαφής, ισχυρίζεται ότι ωθήθηκε να το κάνει από ένα όνειρο στο οποίο η Αγία Μαρία Μαγδαληνή του εμφανίστηκε.

to kranio tis marias magdalinis ektithetai sti galia 1

Το κρανίο της Μαρίας της Μαγδαληνής είναι τοποθετημένο σε μια παράξενη χρυσή λάρνακα στην βασιλική του Αγίου Μαξιμίνου στη Γαλλία

Όταν η σαρκοφάγος άνοιξε, μια «υπέροχη και πολύ γλυκιά μυρωδιά», που παρατηρήθηκε από όλους τους παρόντες, ευωδίαζε από το εσωτερικό. Το άρωμα αυτό πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύει το άρωμα που η Μαρία Μαγδαληνή έβαλε στα πόδια του Ιησού πριν από το θάνατό του.

to kranio tis marias magdalinis ektithetai sti galia 2

Η σαρκοφάγος της Μαρίας της Μαγδαληνής στην κρύπτη κάτω από τη βασιλική του Αγίου Μαξιμίνου

Τα λείψανα του σκελετού, από τον οποίο έλειπαν το σαγόνι και τα οστά της κνήμης, συνοδεύονταν από ένα σημείωμα από πάπυρο. Το κείμενο έχει ως εξής:

"Την χρονιά της γέννησης του Κυρίου 710, την έκτη ημέρα του Δεκεμβρίου, τη νύχτα και πολύ μυστικά, κάτω από τη βασιλεία του πολύ ευσεβούς Eudes, βασιλιά των Φράγκων, κατά τη διάρκεια των καταστροφών του προδοτικού έθνους των Σαρακηνών, το σώμα της αγαπητής και σεβαστής Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, για το φόβο του εν λόγω ύπουλου έθνους, μετακινήθηκε από αλαβάστρινο τάφο της στο μαρμάρινο τάφο, αφού αφαιρεθεί το σώμα του Sidonius, επειδή ήταν πιο κρυφό."

Υπήρχε επίσης ένα δισκίο ξύλο καλυμμένο από κερί, χαραγμένο με τις λέξεις "Hic requiescit corpus beatae Mariae Magdalenae- Εδώ βρίσκεται το σώμα της Μαρίας της Μαγδαληνής". Εκτιμάται ότι φτιάχτηκε μεταξύ του 1ου και του 4ουμ.Χ αιώνα.

Η παράδοση στην Προβηγκία θεωρεί ότι η Μαρία η Μαγδαληνή, μαζί με τον Λάζαρο και τη Μάρθα (και ένα παιδί του Ιησού, σύμφωνα με το το βιβλίο Holy Blood, Holy Grail [1]), κατέφυγαν στο νότιο τμήμα της Γαλλίας για να αποφύγουν τη δίωξη με μια μικρή βάρκα χωρίς πανιά ή κουπιά.

Ως εκ θαύματος, έφτασαν στις ακτές της Γαλατίας σε μια θέση που σήμερα ονομάζεται Saintes Maries de la Mer. Συνέχισαν να διαδίδουν το ευαγγέλιο και ο Λάζαρος πραγματοποιούσε βαπτίσεις.

Η Μαρία η Μαγδαληνή τελικά αποσύρθηκε σ 'ένα απομονωμένο ορεινό σπήλαιο, όπου έζησε σε μετάνοια μέχρι που πέθανε. Τώρα είναι γνωστό ως το σπήλαιο, La Baume ή της Μαρίας της Μαγδαληνής. Οι Χριστιανοί έχουν κάνει τη τοποθεσία χώρο προσκυνήματος από τον 5ο αιώνα.

to kranio tis marias magdalinis ektithetai sti galia 3

Τα λείψανα της Μαρίας της Μαγδαληνής εκτίθενται στον βωμό, στη βασιλική του Saint Maximin la Sainte Baume στην Γαλλία

Μετά την ανακάλυψη του τάφου, ο Κάρολος Β 'κατασκεύασε μια μεγάλη βασιλική, το ναό του Saint Maximin la Sainte Baume, στη θέση της παλιάς εκκλησίας.

Εκεί, τα φερόμενα ως λείψανα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής εκτίθενται στο κοινό ως σήμερα. Το κρανίο, τώρα είναι πλήρες, με μια κάτω γνάθο χάρη στον Πάπα Βονιφάτιο τον Η', εκτίθεται πίσω από γυαλί σε μια χρυσή λειψανοθήκη χρυσού, κλειδωμένο μέσα στα χρυσά μαλλιά.

to kranio tis marias magdalinis ektithetai sti galia 4

Η ετήσια πομπή μεταφέρει τα οστά της Μαρίας Μαγδαληνής γύρω από την πόλη

Κάθε χρόνο την Κυριακή που βρίσκεται πλησιέστερα προς την γιορτή της Μαρίας της Μαγδαληνής, στις 22 Ιουλίου, η χρυσή μάσκα επικολλάται στην λειψανοθήκη και μια πομπή μεταφέρει το μακάβριο είδωλο γύρω από την πόλη.

Αν και η πλειοψηφία των λειψάνων που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μαρία τη Μαγδαληνή λείπουν, δεδομένου ότι κλάπηκαν από τον Barras [2], κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης το 1794, υπάρχουν ακόμα μερικά υπόλοιπα μέρη που συγκεντρώνουν πολλή προσοχή.

Ένα θραύσμα της κνήμης της μπορεί μερικές φορές να το δει κανείς σε περιοδεία και ένα από τα δόντια της σε μια περίτεχνη λειψανοθήκη, μπορεί κανείς να το δει στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

aorata-gegonota.blogspot.gr

 

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι