Όσα δεν γνωρίζατε για τον πλανήτη σε 12 χάρτες

osa den gnwrizate gia ton planiti se 12 xartes 1

Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι μέσα σε αυτόν τον κύκλο, απ’ ό,τι έξω από αυτόν.

 

 

osa den gnwrizate gia ton planiti se 12 xartes 2
Η Αφρική είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο φαίνεται στους παγκόσμιους χάρτες. Αυτό συμβαίνει γιατί, για να χωρέσουν όλο τον κόσμο, οι χάρτες μας χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «Μερκατόρεια προβολή», που πήρε το όνομά της από τον Gerardus Mercator που την εφηύρε το 1559. Στην πραγματικότητα, η Αφρική είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να χωρέσει τη Γροιλανδία, την Κίνα, την Ινδία, τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ στην έκτασή της.

 

 

 

osa den gnwrizate gia ton planiti se 12 xartes3


Οι μόνες χώρες που δεν χρησιμοποιούν το μετρικό σύστημα είναι αυτές που απεικονίζονται στον χάρτη, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Λιβερία και η Βιρμανία (και η Μεγάλη Βρετανία, ο χάρτης έχει ένα λαθάκι). Όπως αναφέρει η Susannah Locke στο Vox.com, «το σύστημα μέτρησης που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ δεν είναι καν σύστημα.

Είναι σκόρπιες μονάδες που έχουν μαζευτεί από δω κι από εκεί, και οι οποίες συχνά δεν φαίνεται να έχουν καμία λογική σχέση μεταξύ τους. Δώδεκα ίντσες σε ένα πόδι, τρία πόδια σε μία γιάρδα, 1.760 γιάρδες σε ένα μίλι». Συγκρίνετέ το, τώρα, αυτό με το 10 χιλιοστά σε ένα εκατοστό, 100 εκατοστά σε ένα μέτρο, 1.000 μέτρα σε ένα χιλιόμετρο.

 

 

osa den gnwrizate gia ton planiti se 12 xartes 4


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι τόσο μεγάλες σε έκταση, που καθεμία από αυτές αντιστοιχεί σε μια ολόκληρη χώρα. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει την ίδια έκταση με την Αλαμπάμα, ενώ η Καλιφόρνια είναι όσο το Ιράκ.

 

 

osa den gnwrizate gia ton planiti se 12 xartes 5
Ωστόσο, μεγάλο μέρος των ΗΠΑ είναι εντελώς ακατοίκητο. Ο παραπάνω χάρτης απεικονίζει με πράσινο τις περιοχές που αντιστοιχούν σε μηδενικό πληθυσμό.

 

 

osa den gnwrizate gia ton planiti se 12 xartes7
Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώνονται σήμερα κατά τη διάρκεια πολέμων (και πολεμικών συρράξεων) βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό –και ναι, αυτό το διάγραμμα περιλαμβάνει τις τρέχουσες συρράξεις της Μέσης Ανατολής.

 

 

osa den gnwrizate gia ton planiti se 12 xartes 8
Το 2010, 480.000 θάνατοι αποδόθηκαν στις βλαβερές συνέπειες του καπνού, 25.692 του αλκοόλ (χωρίς να προσμετρούνται αυτοκινητιστικά ατυχήματα ή δολοφονίες υπό την επήρεια αλκοόλ), 16.651 σε υπερβολική δόση συνταγογραφούμενων παυσίπονων, 16.195 σε υπερβολική δόση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και 0 στις βλαβερές συνέπειες της μαριχουάνα.

 

 

osa den gnwrizate gia ton planiti se 12 xartes 9


Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 150 χώρες, και στην οποία ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως το αν γέλασαν, θύμωσαν, έκλαψαν ή ένιωσαν στρεσαρισμένοι την προηγούμενη μέρα, οι Φιλιππίνες ανακηρύχθηκαν πανηγυρικά η πιο συναισθηματική χώρα του πλανήτη. Η Σιγκαπούρη ήταν η λιγότερο συναισθηματική. Η Ελλάδα, όπως θα μαντέψατε, είναι κάπου κοντά στην κορυφή.

 

 

osa den gnwrizate gia ton planiti se 12 xartes 10

Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη, που απεικονίζει τη μέση ηλικία των κατοίκων κάθε χώρας, η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν τους πιο γερασμένους πληθυσμούς, ενώ ο Νίγηρας έχει τον νεότερο.

 

 

osa den gnwrizate gia ton planiti se 12 xartes 11

Αν παρ’ ελπίδα βρεθείτε στην Ανταρκτική, θα δυσκολευτείτε πολύ να υπολογίσετε τι ώρα είναι. Καθότι η ήπειρος απλώνεται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη του πλανήτη (άρα θεωρητικά και σε όλα τα time zones) αλλά η ιδιόρρυθμη εναλλαγή μέρας και νύχτας καθιστά αυτό το σύστημα άχρηστο, αυτό που καταλήγουν να κάνουν οι κάτοικοί της –δηλαδή οι επιστήμονες που μένουν εκεί– είναι να χρησιμοποιούν την ώρα της χώρας στην οποία ανήκουν οι ερευνητικοί σταθμοί τους. Έτσι, καταλήγουν δύο σταθμοί που είναι δίπλα δίπλα να έχουν ώρα Βρετανίας ο ένας και Νέας Ζηλανδίας ο άλλος –και να μην δουλεύουν ποτέ ταυτόχρονα.

 

 

osa den gnwrizate gia ton planiti se 12 xartes 12

Το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στον κόσμο το μοιράζονται η Ρωσία, η Ινδία και η Ανατολική Αφρική.

 

 

osa den gnwrizate gia ton planiti se 12 xartes 6


Αν τα 6,9 δισεκατομμύρια κατοίκων του πλανήτη ζούσαμε όλοι σε μια πόλη τόσο πυκνοκατοικημένη όσο η Νέα Υόρκη, θα χωρούσαμε άνετα σε μια έκταση αντίστοιχη με εκείνη του Τέξας. Στο παραπάνω διάγραμμα, βλέπετε πόσο χώρο θα πιάναμε αν μέναμε σε μια πόλη τόσο πυκνοκατοικημένη όσο το Παρίσι, το Σαν Φρασνίσκο, το Λονδίνο και πάει λέγοντας.

Πηγή: in2life.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι