Η Κίνα μετατρέπει ανθρώπινα περιττώματα σε «μαύρο χρυσάφι»

Κατά την τελευταία δεκαετία η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας έχει οδηγήσει εκατομμύρια αγρότες στις πόλεις, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη μετανάστευση στην ανθρώπινη ιστορία. Το 2013 ο αριθμός των κατοίκων των αστικών κέντρων ξεπέρασε τα 731 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τον αγροτικό πληθυσμό κατά 100 εκατομμύρια.

Αυτό ανάγκασε τους πολεοδόμους της Κίνας να σκεφτούν διαφορετικά το θέμα της διαχείρισης των ανθρώπινων περιττωμάτων, οι οποίοι ζήτησαν βοήθεια από μηχανικούς από όλο τον κόσμο. Ένας από αυτούς είναι ο Mang από τη Γερμανία, που αναπτύσσει μοντέλα επαναχρησιμοποίησης ανθρωπίνων περιττωμάτων με οικολογικά έργα αποχέτευσης, συνεργαζόμενος με μεταπτυχιακούς φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

«Ο κόσμος έχει να μάθει πολλά από την Κϊνα για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί απόβλητα», λέει ο Mang. «Με έλλειψη ταμπού γύρω από την επαναχρησιμοποίηση των κοπράνων γίνονται έρευνες για ασφαλή μετατροπή και με όλο και περισσότερους ανθρώπους στις πόλεις υπάρχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία.»

Η Κίνα προσπαθεί να εκβιομηχανοποιήσει μια μέθοδο που υπάρχει εδώ και αιώνες από τους αγρότες. Οι άνθρωποι συνήθιζαν να ανακουφίζονται στις γούρνες των χοίρων. Σήμερα 40 εκατομμύρια φάρμες χρησιμοποιούν μια δεξαμενή εκμετάλλευσης ζωικών αλλά και ανθρώπινων αποβλήτων, τα οποία εξυγιαίνονται εν μέρει με την αφαίρεση του οξυγόνου. Ό,τι απομένει μετατρέπεται σε υγρό λίπασμα για το αγρόκτημα.

lifo.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι