Η Β.Κορέα ετοιμάζει επανέναρξη του πυρηνικού της αντιδραστήρα

Νέες εικόνες από δορυφόρο που ήρθαν πρόσφατα στο φως δημιουργούν παγκόσμια ανησυχία, καθώς σε αυτές αποτυπώνονται στοιχεία που υποδηλώνουν επανέναρξη της πυρηνικής δραστηριότητας, στις εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας των 5 mW, στο συγκρότημα πυρηνικών της Γιονγκμπιόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ικανός να παράγει πλουτώνιο που αρκεί για την παραγωγή μιας ατομικής βόμβας σε ετήσια βάση.

Μέχρι στιγμής, η Β. Κορέα, έχει διεξάγει τρεις πυρηνικές δοκιμές και απείλησε με τέταρτη, εν μέσω της έντασης που επικρατεί εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στην Πιόνγκγιανγκ και της απόπειρας που έκανε ο ΟΗΕ να συνετίσει το κράτος του Κιμ Γιονγκ Ουν για τα αρνητικά ρεκόρ στις λίστες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο ΗΠΑ - Κορέας στο πανεπιστήμιο «Johns Hopkins», στις δορυφορικές λήψεις αποτυπώνονται τα σημάδια «του πρώτου σταδίου, της προσπάθειας επανέναρξης του αντιδραστήρα». Εκτός αυτού, καπνός φαίνεται να βγαίνει από έναν αγωγό, ενώ παρατηρείται και τήξη του υπάρχοντος πάγους στις οροφές των εγκαταστάσεων.

boria korea-pyrinikos antidrastiras 1

Παρ' όλα αυτά, οι αναλυτές εξέφρασαν επιφύλαξη, καθώς η δραστηριότητα είναι ακόμα αρκετά περιορισμένη ώστε να μπορέσει να ειπωθεί με σιγουριά πως πρόκειται για πλήρη επαναλειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Μπορεί η Β. Κορέα να είχε θέσει εκτός λειτουργίας τον αντιδραστήρα το 2007, άρχισε όμως να ανακαινίζει τις εγκαταστάσεις το 2013 μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή.

Τον περασμένο χρόνο είχε παρατηρηθεί πάλι δραστηριότητα στην περιοχή, με τα μετέπειτα συμπεράσματα, να δηλώνουν, πως, είτε ο αντιδραστήρας απέτυχε να επαναλειτουργήσει, είτε τέθηκε εκτός λειτουργίας για ανακαίνιση, ή λόγω έλλειψης καυσίμων.

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε δραστηριότητα σε άλλο σημείο του συγκροτήματος κτιρίων, που χρησιμοποιείται για παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.

Μπορεί η Πιόνγκγιανγκ να ισχυρίζεται πως ο σκοπός της είναι να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο για έναν νέο αντιδραστήρα, οι ειδικοί όμως παρουσιάζονται καχύποπτοι, πιστεύοντας πως ο πραγματικός στόχος είναι η παραγωγή ουρανίου για αντικατάσταση του πλουτωνίου, που χρησιμεύει στην παραγωγή ατομικής βόμβας.

Πηγή: protothema.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι