Τουρκία: Ζητάει αποζημίωση για τους Τουρκοκύπριους που χάθηκαν από το 1963

«Η Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων ζήτησε από την Κυπριακή Κυβέρνηση, να καταβάλλει αποζημίωση για τους Τουρκοκύπριους που εξαφανίστηκαν μεταξύ του 1963 και 1974 για την άμβλυνση των εντάσεων, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέρ των Ελληνοκυπρίων».

«Κατά τη διάρκεια των εθνοτικών συγκρούσεων εξαφανίστηκαν 1.493 Ελληνοκύπριοι και 502 Τουρκοκύπριοι. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί οι σωροί 359 Ελληνοκυπρίων και 97 Τουρκοκυπρίων.

» Στην έκθεση ζητείται, επίσης από τις ελληνοκυπριακές αρχές να παράσχουν καλύτερα δικαιώματα επίσκεψης στους Τουρκοκύπριους κρατούμενους που βρίσκονται στις ελληνοκυπριακές φυλακές.

» Η έκκληση έρχεται μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι η Τουρκία πρέπει να πληρώσει 90 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση στους Ελληνοκύπριους για ζημίες και απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της επέμβασης (στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στο νησί το 1974).

» Η Τουρκία από την πλευρά της, δήλωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου υπέρ των Ελληνοκυπρίων δεν ήταν δεσμευτική και είπε ότι δεν μπορεί να πληρώσει ένα κράτος που δεν αναγνωρίζει.

» Ενώ η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει την Κατεχόμενη Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1983, η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει το Dunya Bulteni.

ΠΗΓΗ Βαλκανικό Περισκόπιο

Πηγή: Newsbomb.gr

triklopodia.gr
 
Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι