Οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α παρακολουθούν τους πολίτες με «ιπτάμενες κεραίες»

Η συσκευή, γνωστή και ως "IMSI catcher", φιλτράρει τις πληροφορίες που έχει προηγουμένως συλλέξει στοχεύοντας την μοναδική ταυτότητα του στόχου και δείχνοντας στους πράκτορες την θέση του στόχου τους. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει την λειτουργία του από το 2007 και σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι πράκτορες πρέπει να πάρουν δικαστικό ένταλμα για κάθε τέτοια καταδίωξη που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν.

Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η νομοθεσία προβλέπει την έκδοση δικαστικού εντάλματος και για τις συγκεκριμένες «ερευνητικές» μεθόδους καθώς έρχονται σε σύγκρουση με την "Fourth Amendment" του Συντάγματος των Η.Π.Α.

Οι πράκτορες χρησιμοποιούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας τις οποίες τοποθετούν σε μικρά αεροπλάνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος εκμεταλλεύεται μια βασική αδυναμία των κινητών τηλεφώνων, ότι είναι σχεδιασμένα ώστε να συνδέονται στο πλησιέστερο σήμα ανεξαρτήτως της αξιοπιστίας της πηγής του.

Στην περίπτωση του καταδιωκόμενου, το σήμα εκπέμπεται από την συσκευή IMSI catcher που βρίσκεται ενσωματωμένη σε ένα Cessna που πιλοτάρει ένας πράκτορας. Το εν λόγω «κουτί» μπορεί να παγιδεύσει το σήμα του κινητού τηλεφώνου του στόχου ή ακόμα και να αλιεύσει υλικό από την συσκευή, όπως μηνύματα και φωτογραφίες, ακόμα και αν η συσκευή διαθέτει τεχνολογία κωδικοποίησης της πληροφορίας για μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως π.χ συμβαίνει με το iPhone 6.

H μέθοδος κατασκοπείας των αμερικανών πολιτών επιστρατεύει πλέον και αεροπλάνα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη μέθοδος έρχεται στην επικαιρότητα καθώς οι μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α συχνά αποφεύγουν να ενημερώσουν τις δικαστικές αρχές για την πρόθεση παρακολούθησης ενός στόχου ή ακόμα δίνουν παραπλανητικές πληροφορίες , αποκρύπτοντας ότι στις μεθόδους τους περιλαμβάνεται και η ανίχνευση της τοποθεσίας του υπόπτου με μεθόδους που εισβάλουν στην προσωπική ζωή ανυποψίαστων πολιτών.

Παλαιότερα η ίδια μέθοδος περιλάμβανε την χρήση των υπαρχουσών επίγειων κεραιών κινητής τηλεφωνίας αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για συσκευές πάνω σε αεροπλάνα.

Τα θέματα που εγείρονται από την χρήση μιας τέτοιας μεθόδου είναι πολλά, καθώς κατά την αναζήτηση ενός στόχου οι συσκευές IMSI  ανιχνεύουν την ίδια στιγμή το σήμα εκατοντάδων ή και χιλιάδων ατόμων στην ακτίνα του υπόπτου που σημαίνει ότι η ιδιωτικότητα μεγάλου αριθμού πολιτών είναι επισφαλής εδώ και αρκετά χρόνια και μάλιστα εν αγνοία τους.

pathfinder.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι