Ασφαλίζεται η Ρωσία εν όψει παγκόσμιου κυβερνοπολέμου

Μέχρι την επίθεση εναντίον του Ιράν με τον Stuxnet, το πιο γνωστό επεισόδιο κυβερνοπολέμου ήταν η επίθεση εναντίον της Εσθονίας το 2007. Εν μέσω μιας αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, οι Εσθονοί διαπίστωσαν ξαφνικά ότι η πρόσβαση στο Internet παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα. Αλλά και το 2003, το Πεντάγωνο κατέγραψε μια σειρά επιθέσεων εναντίον αμερικανικών κυβερνητικών ιστοσελίδων και τις απέδωσε στην Κίνα.

Τα επεισόδια της Εσθονίας, της Κίνας και του Ιράν είναι ήπια σε σχέση μ’αυτά που προβλέπουν μερικοί δυτικοί αναλυτές. Ο Ρίτσαρντ Κλαρκ, που διηύθυνε κάποτε τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στον Λευκό Οίκο και έγινε γνωστός από τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει για την αλ-Κάιντα πριν από τις 11/9, δεν αποκλείει μια συντονισμένη επίθεση που μέσα σε 15 λεπτά θα έχει προκαλέσει διακοπή στο ηλεκτρικό δίκτυο της ανατολικής ακτής, θα έχει πλήξει τα e-mails και τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας, θα έχει προκαλέσει σιδηροδρομικά ατυχήματα και θα έχει κλείσει τράπεζες και συστήματα ηλεκτρονικής πληρωμής.

Απέναντι σε απειλές σαν κι αυτή, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν την ανάγκη να συναφθούν νέες διεθνείς συμφωνίες για τον έλεγχο του κυβερνοχώρου. Και συγκρίνουν την περίοδο αυτή με τα πρώτα χρόνια μετά την ανάκάλυψη των πυρηνικών όπλων, όταν δεν υπήρχαν ακόμη οι συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Η Ρωσία έχει ετοιμάσει σχέδιο για την προστασία του εγχώριου ίντερνετ και συζητά την ανάπτυξη κοινής πολιτικής με τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική (BRICS) για την προστασία των ζωτικής σημασίας τομέων του διαδικτύου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος υπουργός Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Νικολάι Νικιφόροφ. «Το εν λόγω σχέδιο υπάρχει, αλλά δεν παύει να αναπτύσσεται, διότι οι απειλές και ο τρόπος που εμείς απαντάμε σε αυτές διαρκώς εξελίσσονται. Αυτός είναι και ο λόγος που βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τους εταίρους μας, κυρίως με τις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού BRICS, για να προστατεύσουμε τη θέση μας από κοινού, προκειμένου οι ζωτικής σημασίας τομείς του ίντερνετ να μην εξαρτώνται από οποιαδήποτε καταστροφική εξωτερική επέμβαση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικιφόροφ.

Το σχέδιο πρόληψης ενδεχόμενης απόπειρας αποκοπής του ρωσικού ίντερνετ έχει ήδη αναπτυχθεί, είπε ο Νικιφόροφ στους δημοσιογράφους. «Έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε το εγχώριο διαδίκτυο να μπορεί να αντισταθεί σε ενδεχόμενη εξωτερική παρέμβαση.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τη διασυνοριακή κυκλοφορία, όλα αυτά τα προληπτικά μέτρα αναπτύσσονται με ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται χρόνο με το χρόνο, βήμα με το βήμα» κατέληξε ο Ρώσος υπουργός.

Προς το παρόν, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, οι δυτικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι στον κυβερνοχώρο. Μια μέρα, όμως, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Και θα το καταλάβουμε όταν τα ΑΤΜ αρνηθούν να μας δώσουν χρήματα, οι σηματοδότες χαλάσουν και οι υπολογιστές μας κλείσουν.

 

master-lista.blogspot.gr

Εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

 

Εγγραφείτε τώρα στο Newsletter μας για να μένετε πάντα ενημερωμένοι